Kom alles te weten over KNX Domotica!
Waarom KNX Domotica gebruiken?
KNX domotica is een wereldwijde standaard. Er zijn al meer dan 500 fabrikanten die deze standaard toepassen. Alle producten die deze fabrikanten maken kunnen door mekaar gebruikt worden. Ze spreken allemaal dezelfde taal en communiceren allemaal over dezelfde bekabeling.
Dit betekent ook dat als je bijvoorbeeld binnen tien jaar de laatste nieuwe knoppen wil kopen je die gewoon kan integreren in je bestaande KNX installatie. Geen bekabeling aanpassen, niet kappen of slijpen. Je installatie is dus altijd klaar voor de laatste nieuwe ontwikkelingen.
Wat betekent KNX domotica?
KNX is een afkorting van Konnex, dit is een standaard voor bedrade en draadloze domotica en gebouwautomatisering. De techniek bestaat sinds 1999 en beschrijft hoe apparaten perfect met elkaar kunnen communiceren. Er zijn meer dan 500 fabrikanten welke KNX producten hebben, het KNX systeem is stabiel en toekomst vast.
Hoe werkt een KNX domotica systeem?
Er bestaan 4 KNX transmissiemedia voor de overdracht van informatie: de buskabel, het stroomnet, RF-golven en via een IP-netwerk.
Wanneer een buskabel als transmissiemedium wordt gebruikt, bestaat het KNX-systeem hiërarchisch uit lijnen en zones. De kleinste installatie-unit is een lijn. Deze kan bestaan uit maximaal 4 lijnsegmenten, elk met maximaal 64 apparaten. Het precieze aantal apparaten aan een lijn is afhankelijk van de geselecteerde voeding en het stroomverbruik van de afzonderlijke apparaten.
De kabellengtes binnen een lijn zijn gebonden aan een grenswaarde. Zo mag de totale lengte van een lijnsegment niet meer zijn dan 1000 meter. Maar wanneer een lijn verlengd wordt met een lijnsegment door middel van een lijnversterker, kan dit lijnsegment opnieuw een totale kabellengte hebben van een kilometer. Een lijn is 3 keer te verlengen. De afstand tussen de voeding en het busapparaat mag maximaal 350 meter zijn. Een grensafstand tussen twee busapparaten is 700 meter.
Het 320 V stroomnet is te gebruiken als een verder transmissiemedium van het KNX-systeem. Omdat een 230 V installatie in zijn oorspronkelijke vorm niet is bedoeld voor de verzending van informatie, moet de Powerline KNX zich aan de eigenschappen van het beschikbare netwerk aanpassen.
Apparaten in een KNX-installatie die gebruikmaken van radiotransmissie (RF), zijn niet onderhevig aan welk soort hiërarchische opstelling dan ook. Ze kunnen zo ongeveer op iedere locatie worden geïnstalleerd en als ze binnen de reikwijdte van radiogolven zijn, kan elke sensor met elke actor communiceren.
Tenslotte is ook een IP-netwerk te gebruiken om informatie over te brengen. In dit geval maakt het niet uit welk transmissiemedium wordt toegepast. Dat kan Ethernet, glasvezel of RF (WLAN) zijn.
De voordelen van KNX Domotica
Voordat producen op de markt worden vrijgegeven, worden zij allereerst uitvoerig en onafhankelijk getest.
Het voordeel is dat je altijd zeker weet dat KNX-gecertificeerde producten goed samenwerken. Daarnaast is het KNX domotica systeem een decentraal systeem, wat betekent dat het apparaat blijft werken bij uitval.
Ook is het productaanbod enorm, wat mensen de vrijheid geeft verschillende combinaties uit te proberen om een zo uniek mogelijke inrichting te maken in huis. Het is ook mogelijk om apparaten om te wisselen en in het huis in andere ruimtes te plaatsen.
KNX domotica installatie van CBL solutions uit Limburg
KNX domotica installatie van CBL solutions uit Limburg
Wat zijn de mogelijkheden van KNX Domotica?
De meerwaarde van KNX domotica vinden we vooral op het gebied van comfort, energiebesparing en beveiliging.
Een uiterst belangrijke doelstelling van domotica toepassingen is namelijk om ons leven aangenamer en meer comfortabel te maken.
We noemen een aantal mogelijke toepassingen waar je bij KNX domotica aan mag denken:
- Verwarmingsketel aansturing
- Ventilatiesysteem
- Verlichting centraal geregeld.
- Audio en video-aansturing
- Beveiliging van het gebouw
- Zonwering
- Temperatuurregeling
DOMOTICA LIMBURG
Domotica systemen met CBL solutions.
CBL solutions werd in 2017 opgericht en is op het vlak van domotica actief in de residentiële sector. Zaakvoerders Roel Biesmans en Stef Leyssens vormen samen het perfecte duo.
Roel Biesmans en Stef Leyssens zijn elk gepassioneerd door gebouwtechnieken en gespecialiseerd in een andere tak binnen de integratie. Net daardoor vullen ze elkaar binnen CBL solutions perfect aan. Roel zorgt voor een uitgekiend domotica concept en leidt dit intern in goede banen, terwijl Stef instaat voor de coördinatie op de werven om een perfecte afwerking te garanderen. Controle dus op beide fronten. Als klant van CBL solutions kan je hierdoor altijd op beide oren slapen.
CBL solutions neemt niet alleen de integratie van domotica voor zijn rekening, maar staat ook in voor de volledige plaatsing van elektriciteit, verlichting, alarm, audio, home cinema, toegangscontrole en zonnepanelen. Alle werken worden volledig in eigen beheer uitgevoerd.
Een klant van CBL solutions is zo zeker dat het maximale uit het project gehaald wordt met als resultaat een doordacht domotica systeem.